Відгуки учасників поїздки ТОП-7 УСПІШНИХ МІСЦЬ ЗАКАРПАТТЯ
Дводенна навчально-відпочинкова подорож Закарпаттям за сприяння:
Товариство “Бойківщина”, туроператор “Відвідай” та громадська організація «Імпульс»
(відгуки учасників від громади Нового Міста)
Дводенний тур по Закарпатті.
Мені випала така чудова нагода 15-16 грудня відвідати Закарпаття , метою якої було ознайомлення із зеленим сільським туризмом та і веденням малого бізнесу. Вражень від поїздки надзвичайно багато. Але все по-порядку...
Виїзд зі Львова, перевал і Закарпатська область нас зустріла без снігу, сухою погодою. Першою зупинкою було Чинадієво.Занедбаний замок загромаджений сміттям з радянських часів зуміли привести до належного ладу, перекрити дах і передати велич та дух стародавніх часів у розповідях Йосифа Бартоша , який чимало праці вклав у відновлення замку. Художник і екскурсовод замку Перені.
Уявити собі Закарпаття без купань у термальних водах це просто нічого не сказати. Отже, другим місцем наших відвідин були ТВ "Жайворонок". І тут пішов сніг, холодно, а ти у відкритому басейні ... Відчуття як у казці .
Закарпаття без вина - уявити собі не можливо. Коли повздовж доріг тягнуться виноградники, то мимоволі скажеш собі : " Треба попробувати то вино". І ми його смакували в дегустаційному залі відомого закарпатського винороба з діда-прадіда , шостого покоління Гергея Параски. Це сімейний бізнес, передається з всіма тонкощами і секретами виноробства.
День збігав до кінця і ми селимося на ночівлю у с. Четфалва ( таких назв сіл за першим і другим разом не можливо запамятати). Приємні господарі Марта і Нікола гостинно нам відчинили двері, пригощали здебільшого стравами угорської кухні, розказувалинам про своє життя, життя села. Ми сиділи і слухали , забувши про відлік часу, десь пропало то відчуття, що ми у гостях.Здавалося, ми знайомі вічність. Приємні, хороші люди. Зранку сніданок з лангошом , ну і як тут без рецепта ?!..
А далі знову відвідини церков, дегустація повидла та ковбас. Повидло у великому асортименті, зварене з яфін, аронії, хурми . Це дуже такі витончені повидла з поєднанням кисло-солодкіх смаків.Продукти всі екологічно чисті.
Дегустація сирів проходила у "Селиській" сироварні у с. Нижнє Селище. Сири виготовляються за швейцарською технологією.І , направду, вони дуууже смачнющі.Ніхто з відвідувачів не повертався з сироварні з порожніми руками. На такі тури дуже цікаво і корисно їхати, бо ми набираємо чималий багаж знань ,а точніше, відкриваємо очі на речі, які ще далекі від нас..Хоча, все дуже просто...
Коли працюють такі малі підприємства, то і селяни забезпечені .
Сама поїздка з екскурсоводом Ігорем Губіліт була настільки цікава, що хочеться ще і ще вибиратися в такі мандри. П. Ігор про бойків знає стільки, що можна слухати безконечно про історію, звичаї,культуру, релігію закарпатціва.Та розповіді змінювалися з зовсім серйознихна жартівливі анекдоти та приказки. Вражень від поїздки дуже багато, а ще більше ідей, які можна втілити у наше життя.
Світлана Савка с. Дешичі Новоміська ОТГ
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)